’t Leercollectief verbindt levenslang leren actoren met elkaar

‘t Leercollectief – een initiatief van het Expertisecentrum Innovatieve Leerwegen van het Departement Werk en Sociale Economie – wil de komende jaren een stevige stap vooruit zetten op vlak van inclusief levenslang leren. 

We gingen erover in gesprek met Ine Deprez, Beleidsondernemer bij het Expertisecentrum.  

Opstartsessie van 't Leercollectief in West-Vlaanderen

’t Leercollectief verbindt bedrijven, opleidingsverstrekkers, sectororganisaties, socioculturele initiatieven, enz. rond levenslang leren. We brengen al deze actoren samen – zowel op provinciaal als op Vlaams niveau – om met elkaar uit te wisselen en samen op zoek te gaan naar interessante samenwerkingen. We maken goede praktijken zichtbaar zodat ze ook elders inspiratie kunnen bieden en we gaan op zoek naar ideeën die het levenslang leren nog kunnen versterken.

Tijdens een reeks opstartsessies brachten we per provincie een heleboel uitdagingen en bestaande initiatieven op vlak van levenslang leren in kaart. De opstartsessie in West-Vlaanderen ging bijvoorbeeld door op 25 april. Maar we houden het niet bij praten: op een vervolgsessie – die doorging op 3 oktober – werkten we toe naar een concrete actie-agenda met acties die het levenslang leren nog kunnen versterken in West-Vlaanderen. Op basis van de opstartbijeenkomst werden volgende doelstellingen voor de actie-agenda naar voor geschoven:

  1. Het leeraanbod wordt via verschillende kanalen en dankzij laagdrempelige en gestroomlijnde toeleiding dichter bij (kwetsbare) burgers gebracht
  2. Ondernemingen voelen én grijpen de urgentie rond levenslang leren aan om middelen vrij te maken voor leren binnen de werkcontext, zodat bedrijven en hun medewerkers blijven ontwikkelen
  3. Ondernemingen hebben zicht op de competenties en leernoden van werknemers, zodat een gepast antwoord gevonden kan worden voor elke leervraag in de organisatie
  4. Burgers zijn zich bewuster van hun leren en vinden leren vanzelfsprekender dankzij informele leermogelijkheden
  5. Mobiliteitsuitdagingen staan leren niet in de weg in de provincie West-Vlaanderen

Daarnaast zetten we ook in op Vlaanderenbrede initiatieven. Zo organiseerden we een aantal online themasessies om overkoepelende thema’s op vlak van levenslang leren verder uit te diepen met wetenschappelijke inzichten en interessante praktijkvoorbeelden. Daarnaast worden voor Vlaanderenbrede uitdagingen (en oplossingen) innovatiesessies georganiseerd. Onder leiding van The Argonauts werkt een multidisciplinair team – van academici tot de veldwerker met de voetjes op de grond en innovatiepartners – aan verschillende thema’s, zoals toeleiding, leermotivatie enzoverder.

Bovendien werken we met het Vlaams Leercollectief toe naar een online event, Leergolf 2024.

Leergolf 2024 is een online evenement dat doorgaat op 19 november van 9 uur tot 13 uur. Het event brengt professionals samen die bezig zijn rond leren op, rond en richting de werkvloer. We zijn trouwens nog op zoek naar personen die willen getuigen over hun leerpad tot nu toe én naar organisaties die vertellen hoe zij inzetten op leren. Ben of ken jij iemand die zijn ervaringen wil delen? Hier kan je alle info nalezen en jezelf (of een ander) aanmelden!

De inschrijvingen voor het event zijn trouwens al open; hier kan je je alvast inschrijven.

Word zeker lid van onze LinkedIn-groep: daarin posten we alle updates over het traject. Maar we nodigen je ook graag uit om zelf te posten over levenslang leren en jouw initiatieven, projecten, vragen… te delen. Zo worden we ook online een echte levenslang leren community. Noteer je ook alvast 4 februari 2025 in jouw agenda? Dan gaat onze Inspiratiedag door in Gent, als kick-off voor hét Festival Levenslang Leren (meer info via deze link).

Bekijk hier het videoverslag van de opstartsessie van ’t Leercollectief in West-Vlaanderen